Vem äger domänen

De bästa och billigaste domänleverantörer

För alla som letat efter lediga domäner så kan det ibland bli så att man verkligen har ett bra namn för sin hemsida som man verkligen vill ha men som inte är ledigt då någon annan äger denna. Det gör att alla för eller senare frågar sig ”vem äger domänen”. Det är helt enkelt som så att det idag finns listor där man kan få ta del av kontaktuppgifterna för vem det är som äger domänen och det gör att man faktiskt kan få en möjlighet att kontakta ägaren.

Vem äger rätten till domännamnet

På det sättet kan man också se till att man får en möjlighet att faktiskt kunna köpa ett domännamn som man verkligen vill ha. Men det är något som man får vara beredd på kan kosta en del och som helt enkelt inte är speciellt enkelt att genomföra på ett smidigt sätt och fungerar inte på samma sätt som att faktiskt köpa ett domännamn direkt från en registrar. Det gör att man faktiskt måste överväga om det är värt den tiden och mödan som det faktiskt innebär att ta reda på vem som äger domänen till att genomföra köpet.

Men vem äger domänen egentligen

Det är inte som med ett hus när man köper ett domännamn och man äger det egentligen inte utan man äger rätten till domännamnet så länge som man betalar avgiften varje år. Det påminner på många sätt om att äga en bostadsrätt då man faktiskt inte äger lägenheten utan enbart nyttjanderätten och det är något som gör att man faktiskt kan bli av med ett domännamn även om man betalat för det. För om det framkommer att någon annan har rätten till domännamnet så kan man förlora det vid en tvist och det gör helt enkelt att man måste kontrollera om någon annan kan ha rätten till domännamnet före man bestämmer sig för att köpa det.

Alla domäner som innehåller ett företagsnamn kan vara svåra att få behålla då det oftast visar på att man handlat i det som kallas för ond tro. Det gör också att man inte kan köpa ett domännamn som till exempel BMWförsäkringar.se utan att få ett litet samtal från BMW om att man använder sig av deras varumärke. Om man däremot sysslar med något som inte är kopplat till BMW så kan man faktiskt få behålla namnet om man kan visa att man gör något helt annat som inte är kopplat till biltillverkaren BMW på något sätt.

Att tänka på när det gäller vem som äger domänen
Som vi redan nämnt så äger man egentligen inte domänen utan man äger istället nyttjanderätten och under tiden som man betalar avgiften så har man rätten att använda denna på det sättet som man själv tycker är lämpligt. Men med .se domäner så kan man förlora rätten till domänen om man begår brottsliga handlingar med hjälp av domännamnet som visades när staten la beslag på thepiratebay.se. Så man kan egentligen inte säga att man äger ett domännamn utan enbart att man äger rätten att nyttja domänen.